Реклама 2
Начало > Празници > Игнажден

  Игнажден отбелязваме на 20 декември. Назад във времето на този ден хората са отбелязвали началото на новата година. В днешно време Игнажден носи със себе си друг смисъл - православната църква почита Св. Игнатий Богоносец.

  Една от най-интересните и важни традиции, съпътстващи този празник, е свързана с това какъв човек ще прекрачи прага на къщата. По него се вещае каква ще бъде и следващата година за семейството. Първият гост се нарича полазник. Ако той има късмет, означава, че семейството ще се радва на много здрава, щастлива и изпълнена с радост и късмет година.

  Традицията повелява след като полазникът влезе да разбърка предварително запаленото огнище и да пожелае на семейството, на което гостува, да имат толкова дечица и добитък колкото са искриците в огъня. Следващата стъпка на полазника е да благослови дома, в който се намира, а от своя страна домакините му се отблагодаряват сплодове. Бъдникът, който се слага да гори на Бъдни вечер се отсича от стопанина на къщата именно на Игнажден.

  Преди настъпването на празника, предишният ден – на 19 декември, на трапезата се сервират строго постни ястия. На самия Игнажден също се похапват постни ястия.

  Поверията гласят, че на този ден не бива да се работи, хубаво е да се изхвърли събралия се боклук, за да се премахне и злото. Не се пере, за да не ни застигне болест. Освен това не бива да се ядосваме, за да е мирна идната година, не бива да даваме пари на заем и е хубаво всеки да има някаква паричка в себе си – за да е пълна следващата година.

  На този ден имен ден имат всички носещи имената Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Иго, Игната, Игнат, Искрен, Искра, Светла.

Реклама

image0 (9K)

Facebook коментари

Още Празници