Реклама 2
Начало > Продукти > шафран

Полезни факти


  Шафранът е най-скъпата в света подправка по тегло. Среща се в естествена среда  в Югозападна Азия, а в Европа е култивиран за първи път в района на Гърция.

  Думата „шафран“ произлиза от старофренския термин от 12 век „safran“, който идва от латинското „safranum“. „Safranum“ е свързано също с италианското „zafferano“ и испанското „azafrán“. „Safranum“ идва от арабската дума „asfar“ (أَصْفَر), която означава „жълт“ чрез паронимното „za‘faran“ (زَعْفَرَان), името на подправката на арабски.

  Шафранът е продукт получен от цветовете на шафрановия минзухар (Crocus sativus), културен вид минзухар от семейство Перуникови (Iridaceae), който се използва в готварството като подправка и оцветител.

  Самото растение се нарича също съкратено шафран. За направата на подправката се използват трите близалца на цвета (дисталните краища на пестиците – женските репродуктивни органи на растението) и част от шийката му (стъбло, свързващо близалцата с останалата част от растението), които след изсушаване са готови за употреба.

  Шафранът се характеризира с горчив вкус и миризма на йодоформ или сено, които се дължат на химическите вещества пикрокроцин и шафранал. Той съдържа също каротеноидното багрило кроцин, което дава богат златисто-жълт цвят на храната. Заради тези си качества шафранът е много търсена подправка за храни по целия свят.

   

Реклама

image0 (9K)

Facebook коментари

Още Продукти