Реклама 2
Начало > Продукти > череши

Полезни факти


  Любимите на всички червени плодове са достъпни в пресен вид само за един сравнително кратък период от годината. Затова през летните месеци, когато се намират най-лесно, а и са най-вкусни. е добре да се възползваме максимално от тях. В магазина или на пазара, е важно да избираме месести, тъмночервени плодове, по възможност с блестящ и чист вид. Най-дълго могат да се съхранят неизмити в хладилника, което ги предпазва от презряване.

  Запазват се в свежо състояние не повече от 5-6 дни, като е добре да ги съхраняваме с дръжките– по този начин плодовете ще издържат по-дълго.

  Черешите са най-вкусни, когато се ядат сурови – просто ги измиваме и сервираме. Ако ще ги ползваме за украса или кекс, можем да махнем костилката като използваме малко ножче. От череши се приготвят и най-разнообразни кулинарни изкушения.

  Ако съхраним череши във фризера, можем  да си доставяме черешова наслада и през цялата година. Замразени черешите запазват на 100% хранителната си стойност и са чудесна добавка към шейкове, кисело мляко и дори овесените ядки на закуска.

  Нискокалорични, черешите са изключително подходящи за спазване на диетен режим - в една купичка череши има само 90 калории, а в същото време ни дават и фибри, и протеини, и много витамини А и С.

  Колкото по-наситен е цветът на черешите, толкова са по-полезни - правило, което впрочем важи за почти всички плодове и зеленчуци. В случай наситено червения им цвят се дължи на антиоксидантите, в случая антоцианини. Това е причина и за фитнес-маниаците да празнуват – според някои изследвания антоцианините помагат за възстановяването на мускулите след високи натоварвания.

  Черешите имат и противовъзпалителен ефект, който се проявява при артрит, подагра и дори диабет и сърдечни заболявания. С изследвания е установено, че консумацията на череши води до понижаване нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта, а именно тези показатели са сред основните, за да се оцени наличния риск от сърдечните заболявания.

  Черешите могат същевременно да ни помогнат да подобрим и съня си поради наличието на хормона  мелатонин, който тялото произвежда, за да контролира заспиването и събуждането. Допълнителното количество мелатонин, който приемаме чрез черешите, може да допринесе за по-лесното заспиване, за това да спим по-дълго и пълноценно, съответно - да се събуждаме по-отпочинали.

Реклама

image0 (9K)

Facebook коментари

Още Продукти