Реклама 2
Начало > Продукти > чай

Полезни факти


    Чаят се приема за най-консумираната напитка в света след водата. Приготвя се чрез сваряване или запарване на обработени и ферментирали листа от чаен храст и има освежаващ, леко горчив и тръпчив вкус.

    Различни разновидности на чая се получават от едно и също растение, макар и понякога да се използват различни сортове, като основната разлика е в начина на обработка на листата. Съществуват 6 основни разновидности на чая - бял, жълт, зелен, улун, черен и пуер. От тях най-разпространени са белият, зеленият, улун и черният чай. В случая с белия чай има особености и в отглеждането на растението. Зеленият, белият и черният чай се получават от едно и също растение (Camellia sinensis или Camellia assamica), но технологията при производството им се различава главно по степента на допуснатата ферментация.

    Чаят лесно поема околните миризми и аромати и затова начинът, по който той се опакова и съхранява, има силно влияние върху запазването на неговото качество. Черният чай има по-дълъг срок на годност, отколкото зеленият чай. 

    Чаят запазва своята свежест, когато се съхранява на сухо, хладно и тъмно място в херметичен съд. Черният чай, насипан в торби и съхраняван в запечатани непрозрачни контейнери може да се запази в продължение на две години. Зеленият чай губи свежестта си по-бързо, обикновено за по-малко от една година.

    Чай се нарича също напитката, приготвена от различните части на други растения (цветове, листа, плодове). Напитката се нарича билков чай, когато растението има лечебни свойства.

Реклама

image0 (9K)

Facebook коментари

Още Продукти