Реклама 2
Начало > Продукти > тиквички

Полезни факти


  Тиквичката (Cucurbita pepo) принадлежи към семейство Тиквови. Тя е едногодишно двусемеделно растение с пълзящо стъбло, което пуска видоизменени листа-мустачки. Отглежда се сравнително лесно.

  Плодът е валчест и здрав и наподобява формата на краставица, с която е близък родственик. Цветът на тиквичката варира от жълт до зелен. Консумира се основно варен или пържен.

  Съдържат около 90 % вода, 1 % азотни вещества, 6 % безазотни екстракти, соли. Богати са на каротин и витамини от група В.

  Тиквичката, заедно с картофите и царевицата, е била пренесена от Централна Америка в страните от Средиземноморието.

  Има различни сортове тиквички

  Zucchini - тиквички с издължено тяло, тънка зелена или жълта коричка, с нежна бяла сърцевина.

  Шайот - тиквичка с формата на круша, която много често замества авокадото.

  Straightneck - с цилиндрично тяло и грапава жълта кора, със сладко и сочно месо, богат вкус и изключително съдържание на каротиноиди, фибри и витамин С.

  Патисони - тиквички с по-странна форма и все по-голям кръг почитатели в последно време, и сравнително по-различна окраска, варираща от бяло, преминаващо в оранжево и зелено.

  Ползи за здравето

  Тиквичката е нискокалорична храна със съдържание на малки количества захар, което я прави подходяща за болни от захарен диабет. Тиквичката е с нисък гликемичен товар, което я прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. 

   Подходяща е за лечебно хранене при смущения и заболявания на храносмилателните органи, тъй като има ниско количество целулоза.

  Тя има лечебно действие още при чернодробно-жлъчни заболявания. Липсата на оксалова киселина и на пуринови бази я прави подходяща при лечението на бъбречни камъни и пясъци от пикочна киселина и оксалати.

  Високото съдържание на калий е полезно при сърдечно-съдова недостатъчност с отоци, при водянка (асцит) вследствие чернодробна цироза, повишено кръвно налягане и атеросклероза. 

  Тиквичката съдържа и много микроелементи от полза за болни от малокръвие, изтощени след тежки заболявания и операции. 

Реклама

image0 (9K)

Facebook коментари

Още Продукти