Реклама 2
Начало > Продукти > сусам

Полезни факти


  Родина на сусама е Африка, той е едногодишно тревисто растение от семейство Сусамови, което включва 12 вида сусам.. 

  Сусамът е много устойчив на суша поради силно развитата си коренова система, но изисква достатъчно влага за поникване и растеж. И макар културата да оцелява при суша и при прекомерна влага, добивите значително намаляват при тези случаи.  Нивото на влага за по-високи добиви е особено важно преди засаждането и преди цъфтежа.

  Отглежда се в Северна Африка и Средиземноморието, но най-много в Индия, Китай, Пакистан, а в България - в южните райони. Сусама е топлолюбиво растение, затова у нас се сее само в Хасковско и Благоевградско.

  Добива на сусам в световен мащаб през 2010 г. е в размер на 3,84 милиона тона, като най-големите производители в света са Мианмар, Индия и Китай. 

  Има два основни вида сусам - бял и черен. И двата вида се използват в азиатската кухня, главно за панировка и подправяне на салати и рибни ястия.

  Белите и по-светлите семена са често срещани в Европа, Северна и Южна Америка, Западна Азия, а по-тъмните семена се произвеждат най-вечев Китай и Югоизточна Азия.

  Япония е най-големият вносител на сусам в света, тъй като сусамовото масло е основна съставка в тяхната кухня.

  Семената на сусама съдържат 53-63% масло и 21% белтъци. Използват се за храна, в медицинската промишленост, в сладкарството и други. 

  Сусамовото масло е с много високи кулинарни качества, основа е за производство на тахан и тахан халва.  Също така се използва във фармацевтичната практика като разтворител на витамини и други препарати.

  Ползи за здравето

  Заради съдържащите се в него хранителни вещества и особено фолиева киселина има благотворно действие при бременни и малки деца.

  При жените в менопаузата сусамът трябва да бъде ежедневно допълнение към храната – при горещи вълни, изпотяване, безсъние, сърцебиене, слабост.

  Сусамовото семе много добър източник на магнезий, калций, желязо, фосфор, витамин В1 и диетични фибри, а също така е изключителен източник на мед и манган.

  Външно сусамовото масло се използва при болки в ушите и кожни изгаряния, като се нанася с памук. 

  Сусамово масло помага за снижаването на повишена температура като се маже върху кожата.

  Допринася за понижаване на високото кръвно налягане.

Реклама

image0 (9K)

Facebook коментари

Още Продукти