Реклама 2
Начало > Продукти > сок от лимон

Полезни факти


  Сутрешната стандартна чаша с кафе може да бъде заменена с чаша топла вода и резени лимон. Диетолози по цял свят препоръчват тази комбинация от която организмът ви ще има много ползи, включително и помощ при отслабване, хидратиране на кожата, по-добро храносмилане и увеличаване приема на витамин С. Сутрешното приемане на тази напитка, ще ви тонизира и държи концентрирани през целия ден.

   Лимонът е вечнозелено субтропично растение със сочни жълти плодове, кисели и ароматни. Лимоните с нежна и тънка до 5 мм кора, се консумират с нея. Плодовете съдържат до 5 % захари, до 5 % киселини, 90 мг % витамин С, малко витамини В1 и РР, както и провитамин А. Освен пресни лимоните влизат в състава на конфитюри, желета, бонбони, цукати и пр. Използват се за етерични масла. 

  Препоръчва се комбинирането на сок от половин лимон и една чаша гореща вода. Пресния лимонов сок може да бъде заменен и с бутилиран, но тогава трябва да се уверите, , че купувате 100% органичен сок от лимони. За забързване на метаболизма си, добавете щипка канела или щипка джинджифил.

  Лимоните остават свежи и сочни за срок до 10 дни при стайна температура, което позволява да си ги набавяте само веднъж за цяла седмица напред. 

  Практичен начин за съхраняване на пресен лимонов сок е да се замрази на кубчета във формички за лед в камерата, като по този начин не се губят никакви ценни съставки. С една чаша топла вода и ледчето с лимонов сок за по-малко от 3 минути имате невероятно здравословна и тонизираща напитка.

  Според Луис Аткинсън написала статията „да отслабнем за коледа с диета от лимонов сок“, пиенето на лимонена вода сутрин стимулира храносмилателната система. Това подобрява способността на тялото ни да усвоява хранителните вещества по-добре. Лошото усвояване на хранителните вещества може да причини чувство на глад, дори когато не го изпитвате.

  Лимонената вода почиства небцето ви при отпиване от нея. Веднъж попаднала в тялото, тя помага за промиване на бъбреците и черния дроб от отпадъците и токсините съдържащи се в тях. Лимонената вода е полезна също и за гърлото, сливиците и лимфните възли (лимфната система).

  Както водата, така и лимоните са в списъка на храните, които помагат мазнините да се изгарят по-бързо. Лимоните и по-точно сокът от тях помага и за намаляване на целулита, защото стимулират притока на кръв към кожата и така помагат на тялото по-лесно да изхвърли токсините. Благодарение на тях се увеличава способността на тялото бързо да преработва мазнините.

  Ползи за здравето

  В лимоновият сок се съдържа голямо количество витамин С - един лимон дава до 30.7 мг витамин С, като препоръчителната дневна доза е 75 мг за жени и 90 мг за мъже. Хората, които приемат повече витамин C под една или друга форма са с по-ефективен метаболизъм отколкото хората, които не приемат нужните количества. 

  Помагат за по-добро абсорбиране на  калция като повишават киселинността на храносмилателната система. Според диетолозите абсорбцията на калций помага да отслабнете, защото калцият се натрупва в мастните клетки, а колкото повече калций има в мастните клетки, толкова по-лесно е да се стимулира тяхното изгаряне. 

  Витамин С също така засилва и укрепва имунната система, помага за предотвратяване на коронарна болест на сърцето и намалява риска за инсулт, перде на очите и образуване на бучки. Изследвания сочат, че по-честата консумация на пресни лимони намалява значително риска от рак.

Реклама

image0 (9K)

Facebook коментари

Още Продукти