Реклама 2
Начало > Продукти > сода

Полезни факти


  Сода бикарбонат е съединение на натрия, ненаситена натриева сол, която е  известна още като натриeв бикарбонат или просто сода за хляб.

  Содата  при реакция с други вещества, отделя мехурчета въглероден диоксид и се използва като набухвател в кулинарията Тя е причината да набухват кексовете, сладкишите и други тестени изделия.

  Сода бикарбонат влиза и в състава на бакпулвера, в който влизат и други киселини, като например лимонената и други, които реагират при овлажняване със содата, отделяйки въглеродна киселина. 

  Содата трябва да се съхранява в тъмни и сухи помещения, тъй като при намокряне се разваля химичния й състав и тя губи своите качества.

  Полезни приложения

  При накисване на зеленчуци за няколко часа във вода с разтворена сода за хляб се премахват част от  вредните вещества при обработката им.

  Накиснете за няколко часа четките и гребените си в разтвор от топла вода и сода, тъй като така ще премахнете натрупаната мръсотия и мазнини. 

  Ако искате да почистите и омекотите кожата на тялото си, смесете половин чашка сода с водата във ваната си или разтворете в леген с топла вода три супени лъжички сода за хляб и накиснете стъпалата си. 

  Допълнителното изтъркване със сода помага за ексфолиране на кожата. Втрива се с нежен масаж и се изплаква добре, подходяща е за ежедневна употреба.

  Содата е полезна съставка, ако отивате на пикник, тъй като можете да я употребявате, за да изтъркате замърсените съдове за храна, за почистване на ръце, за дезинфекция, за дезодорант, вместо паста за зъби и за гасене на огън.

  Сода бикарбонат е отдавна изпитано средство за избелване на зъбите, много производители на пасти за зъби я използват като неотменна част от състава на продуктите си.  Най-добър ефект обаче се получава, ако содата се добави към пастата непосредствено преди миенето на зъбите.

  Вместо паста за зъби можете да употребявате паста от сода за хляб с малко кислородна вода 3% и добавене капки ментово масло за ароматизиране. А вместо с вода за уста, можете да се нажабурите с разтвор от чаена лъжичка сода в половин чашка вода.

  За да почистите четките за зъби и всякакви приспособления, които употребявате за почистване на устната кухина, накиснете ги във вода, в която сте разбъркали 2 супени лъжички сода. Разтворът почиства, премахва неприятна миризма от четките и омекотява замърсяванията по тях.

  Вместо да употребявате козметика срещу изпотяване, втрийте малко сода за хляб върху кожата, за да неутрализирате неприятната миризма на пот.

Реклама

image0 (9K)

Facebook коментари

Още Продукти