Реклама 2
Начало > Продукти > сливи

Полезни факти


    За родината на сливите се счита Китай, но днес различни видове са разпространени в цяла Европа. Принадлежат към сем. Розоцветни и има над 140 култивирани сорта.

    Сливите са високо ценен плод заради богатия си вкус и голяма сладост. Консумират се както в прясно състояние, а също преработени под формата на мармалади, конфитюри и ликьори. За да могат да ги консумират през цялата година, хората са започнали да ги сушат с практики, наследени още от римляните.

    Най-сочен плода се запазва при стайна температура, но винаги трябва да ги мием преди ядене или готвене. За да махнете костилката, разрежете плода на две и махнете костилката като завъртите двете половини. За да нарежете слива, използвайте остър тънък нож и режете кожата към костилката.

    Европейските разновидности са по-добри от японските, когато става дума за готвене. Сготвените сливи обикновено се ядат с кожата, но ако трябва да ги обелите първо ги подръжте във вряща вода за половин минута.

    Ценят се високо, тъй като са богати на органични киселини, пектин, дъбилни вещества, минерални соли и витамини и наред с вкусовите си качества имат и лечебно действие – стимулират сърдечната дейност и храносмилането, спомагат за изхвърлянето от организма на отровните вещества и холестерина. От ферментиралите плодове се правят и ракии.

Реклама

image0 (9K)

Facebook коментари

Още Продукти