Реклама 2
Начало > Продукти > савойско зеле

Полезни факти


  Савойското зеле идва от Италия и носи името на едноименното графство. Прилича на познатото ни бяло зеле, но е със зелен кочан и набръчкани листа.

  Не е широко използвано в българската кухня, но може да се приготвя както бяло зеле. Нарязано на ситно се включва в различни салати, а цял лист може да сложите в сандвич.

  Савойското зеле е незаменим продукт в диетичното хранене, тъй като има високо съдържание на белтъчини, витамини, минерални соли, калий, желязо, магнезий, кобалт, но малко фибри.

  Съдържа витамин К, който спомага за съсирването на кръвта, за зарстване на рани, а също така влияе на здравето на костите и зъбите.

  Богато е на вещества, които подпомагат храносмилането. Полезно е и при диабет, тъй като съдържа много нишесте и захароза.

  Полезно е и за пълноценното хранене на възрастните хора, защото съдържа много калий, който е необходим за сърдечносъдовата система. Помага при високо кръвно налягане. Препоръчително е и за детското хранене, поради наличието на необходими белтъчини за бърз ръст и хармонично развитие на детето.

  Отлично средство е за укрепване на имунната система и се препоръчва в сезона когато се увеличат простудните заболявания.

  Калорийността на 100 грама зеле е едва 28 Ккал.

  Не се препоръчва при изявена язва и също така при гастрит и панкреатит, както и след операция.

Реклама

image0 (9K)

Facebook коментари

Още Продукти