Реклама 2
Начало > Продукти > ром

Полезни факти


  Ромът е силноалкохолна напитка произведена от тръстикова меласа или сок от захарна тръстика. 

  Меласата се разрежда, сокът пък се сгъстява, добавя се закваска и се получава спиртна и масленокисела ферментация, при което в крайна сметка се получават много естери, формиращи аромата на рома. 

  Ромовият дестилат зрее в дъбови бъчви при 20° за 5 г, прави се купажиране, разреждане с мека вода и бутилиране. По-тъмен цвят ромът може да добие, ако се добави карамел.

  Карибите са известни с производството на ром, както и поречието на река Демерара в Южна Америка. В по-малка степен се произвежда и в Австралия, Индия, остров Реюнион и други.

  Напитката се разпространява по света с пътуванията на Колумб, а едва 1672 г. ромът получава името си, с което остава известно и до днес. Смята се, че идва от "rumbullion", което на английския провинциален жаргон означава "врява". 

  Друго име използвано за рома по това време е "Kill Devil", което се свързва със силния махмурлук и вярването, че напитката има лечебен ефект. Във Франция е наричан "rhum", а в Испания "ron".

  Заселниците на Карибските острови пиели ром, за да лекуват различни заболявания типични за тропическия климат, а собствениците на захарни плантации продавали с големи отстъпки ром на военните кораби с цел да ги задържат за повече време като предпазна мярка срещу пирати. Моряците бързо свикнали с рома, а през 30-те години на 18-ти век Британския флот дори въвежда дневна дажба от около 300 мл. 80% ром на всеки моряк.

  Британските острови изнасяли ром за Великобритания, където го използвали широко като съставка за различни пуншове и където през 18-ти век ромът е по популярен дори от традициония джин.

  В Западна Африка ромът се разменял за роби, които били изпращани да работят в захарните плантации на Карибските острови.

  Има различни видове ром с различно приложение. Леките ромове или още известни като "бели" обикновено се добавят в коктейли, като най-известни такива са Дайкири, Акапулко, Куба Либре, Мохито, Пиня колада.

  Освен като добавка към коктейли, първокласният ром се пие чист или с лед.

  От своя страна тъмният ром – "златният" се използва в кулинарията.

  Хранителени стойности на 100 мл ром: калории – 231 kJ, натрий – 1мг, захари – 0, вода – 66.6 мл

Реклама

image0 (9K)

Facebook коментари

Още Продукти