Реклама 2
Начало > Продукти > розмарин

Полезни факти


  Розмаринът е многогодишно тревисто растение разпространено в района на Средиземноморието. Другото известно име на билката е бабин косъм. Латинското й название е Rosmarinus officinalis и спада към сем. Устноцветни, което включва много други билки и подправки, като мента и мащерка например. 

  Розмаринът се среща в изправена и в пълзяща форма, а цветовете му могат да бъдат с различни разцветки - бели, сини, розови, морави. 

  В традиционната средиземноморска кухня се използват като подправка розмаринови листа в прясна и сушена форма.

  В кулинарията розмаринът се използва най-вече заради способността му да подтиска специфичната миризма на някои видове меса, като овнешко и свинско. Специалистите отдавна знаят, че розмаринът придава на месото дивечов аромат. Като цяло розмаринът се използва също както и дафиновия лист. Важно е да се знае обаче, че при прекалено дълго задържане розмаринът може да придаде на блюдото горчив вкус.

  Розмаринът съдържа в листата си много етерични масла, танини, горчиви вещества, флавоноиди, тритерпинови киселини. Етеричните масла, които се съдържат са от борнеол, камфен, камфор и цинеол.

  Според сведения от 1235 г. кралицата на Унгария, Елизабет, се е излекувала от парализа, като масажирала ставите си с розмарин, който бил киснат във вино.

   

Реклама

image0 (9K)

Facebook коментари

Още Продукти