Реклама 2
Начало > Продукти > пушена сьомга

Полезни факти


  Сьомгата е една от най-качествените риби, с много вкусно тлъсто месо и едър оранжевочервен хайвер. Спада към несистематична група риби от семейство Пъстървови (Salmonidae).

  Може да достигне големина до 150 см дължина и до 40 кг тегло. Кралската, японската, атлантическата, червената и розовата сьомга са най-популярните видове.

  Отглеждането на Атлантическата сьомга датира от 19-ти век, когато в Обединеното кралство се въвеждат за пръв път люпилните техники.

  Има някои видове дива сьомга с бяло месо, но обикновено суровото месо от сьомгата е оранжево на цвят, който е резултат от каротеноидни пигменти в месото. Дивата сьомга получава тези каротеноиди от яденето на крил и други малки миди.

  Сьомгата е една от най-богатите на Омега-3 мастни киселини храна, като в същото време е богата и на протеини и бедна на калории и наситени мазнини.

  Сьомгата може да консумира маринована, печена, пушена или пържена, като често се маринова в лимонов сок, зехтин и билки.

  Напълно недопустимо е съчетаването на сьомга с люто, сладко, кетчуп или сирене. Тази комбинацията може да доведе до сериозни стомашни проблеми.

  Пушената сьомга трябва да се избягва от бременни жени, тъй като съдържа бактерията листерия.

  Ползи за здравето

  Сьомгата е нискокалорична и лесносмилаема риба, подходяща за диетичен режим.

  Тя е и добър източник и на витамин А и Д, витамини от групата В и минерали като селен, цинк, фосфор, калций и желязо.

  Хранителните вещества, съдържащи се в тази риба, подобряват мозъчните функции и се смята, че консумацията на сьомга може да намали риска от болестта на Алцхаймер.

  Спомага за понижаване на лошия холестерол и регулиране на кръвното налягане.

  Консумацията на сьомга осигурява добра превенция относно проявите на болестите на сърдечно-съдовата система, артрит, диабет, а дори при някои видове рак.

  Хранителна стойност за 100 грама сьомга: калории – 142, мазнини – 6.34 г, холестерол – 55 мг, вода – 69 мл, белтъчини – 19.8 г

Реклама

image0 (9K)

Facebook коментари

Още Продукти