Реклама 2
Начало > Продукти > портокал

Полезни факти


  Произхода на портокаловото дърво се свързва с Югоизточна Азия - Индия, Виетнам и южен Китай. То е вечнозелено овощно дърво от сем. Седефчови, което цъфти два пъти в годината.

  Плодовете му са богати на на захари (до 12%), съдържат най-много лимонена киселина и витамини А, В и С. Използват се както за директна консумация, но намират и широко приложение в кулинарията.

  Портокаловите дървета и плодове са податливи на измръзване. Честа практика за предпазването им, когато се очаква падане на температурите под точката на замръзване, е ползването на пръскачки за покриването им с вода. Това предпазва насажденията, защото замръзването на водата отделя топлинна енергия, защитавайки листата при образуването на лед. Тънкият слой вода или лед също служи за изолация на листата от въздействието на студения вятър.

  Има различни видове портокали

  Валенсианския портокал  е сочен и ароматен сорт, който съставлява около 50% от американското производство на портокали. Използва се най-вече за сок и съдържа малко на брой семки.

  Пъпен или безсемков портокал е мутирал сорт портокал, култивиран преди повече от 4 века. Той представлява голям портокал с дебела кора, който се бели изключително лесно. 

  Кървавия портокал е вариация на пъпен портокал. Меката сърцевина на този сорт съдържа характерен виненочервен цвят, силен аромат и висока сладост, като обикновено няма семки.

  Ползи за здравето

  Портокалите съдържат големи количества витамин С, който има антиоксидантно действие. Витамин С, познат още като аскорбинова киселина, е и прекрасен помощник на организма в изпълнението на функциите му – усвояване на въглехидрати, мазнини и протеини, укрепване стените на кръвоносните съдове, ускоряване на кръвосъсирване и заздравяване на рани.

  Според последни проучвания една чаша портокалов сок дневно намалява до голяма степен риска от диабет. Данните са от ново изследване, осъществено от Учени от университета в Нотингам провеждат експеримент свързан с консумацията на портокалов сок от жени с наднормено тегло, които са с повишен риск от диабет. Целта била чрез консумиране на портокалов сок, да намалят риска на резистентност към инсулина. Според резултатите от изследването антиоксидантите в портокаловия сок имат благоприятен ефект върху кръвоносните съдове, подобрявайки и чувствителността към инсулина.

Реклама

image0 (9K)

Facebook коментари

Още Продукти