Реклама 2
Начало > Продукти > мляко

Полезни факти


  Млякото е единственият продукт, създаден от природата единствено за изхранване на подрастващото потомство. То е биологична хранителна течност образувана в млечната жлеза на бозайниците.

  Животинското  мляко - биологично и преработено мляко (краве, овче, козе, биволско, кобилешко, камилско или друго) се нарича само мляко, а човешкото мляко – кърма.

  Млякото е богат източник на хранителни вещества и витамини: белтъци, мазнини, млечна захар, витамини, ензими,водата, минерални соли и газове. 

  Белтъчните вещества съдържащи се в млякото са пълноценни и напълно усвоими от организма. 

  Млечната мазнина се характеризира с наличието на значително количество нискомолекулни мастни киселини. В нея се намират и значително количество фосфатиди, токофероли и витамини A и D. Тъй като се емулгира добре в храносмилателната система,  се характеризира се с усвоимост до 98%. За по-доброто усвояване влияе и това, че се намира във вид на клъбца с размери 0,5 - 10 µm.

  В млякото се съдържат и соли на калция и фосфора, които спомагат за формирането на костна тъкан, възстановяване на кръвта, лимфата и действието на мозъка. 

  Лактозата спомага за подтискането на гнилостните процеси и за развитието на полезната микрофлора в червата. 

  Намират се и редица други химични елементи като калий, натрий, магнезий, хлор, цинк, кобалт, мед, желязо, манган, йод и други. Особено ценен е и включеният в него витамин В12.

  Водата в млякото е 83 - 89% от неговото количество. Изпълнява роля на разтворител на органичните и неорганичните вещества и представлява среда, в която се извършват разнообразни ензимни процеси.

  Млякото е важен източник на водно и мастноразтворими витамини както за животните сукалчета, така и за децата и възрастните хора - около един литър краве мляко е в състояние да задоволи дневните нужди от витамини при хората.

  Хранителна стойност : белтъчини – 3.2%, мазнини – 2.4%, захари – 4.8%, калций – 115 мг

  Прясното мляко се добавя към най-различни напитки и храни - лате, чисто кафе, мляко с какао, макарони на фурна с прясно мляко, мляко с ориз, попара и много други.

  Ползи за здравето

  Протеините в млякото го правят една от най-добрите храни за изграждането на мускули. Те са в състав 20% суроватъчен и 80% казеин, като суроватъчния протеин е висококачествен и се абсорбира много бързо от кръвния поток.

  Чаша прясно мляко преди лягане ни гарантира спокоен сън.

  Калцият е от жизненоважно значение за изграждането на костите и зъбите. Специалистите по хранене са доказали, че млякото и млечните продукти са най-добрият източник на лесно усвоим калций, а при липсата или недостатъчният прием на мляко и млечни продукти костите стават чупливи и се нарушава структурата им. 

  Млечнокиселите бактерии стимулират перисталтиката и подобряват храносмилането. Те имат силна антимикробна активност и потискат размножението на вредните микроби в храната и червата. Доказано е, че намаляват количеството на канцерогенните вещества и ензимите в правото черво.

  Прясното мляко е алкално и неутрализира киселините, които се получават при ферментацията на захарите в устата и разрушават зъбния емайл.

  Всекидневната употреба на млечни продукти (1 чаша обезмаслено мляко – прясно или кисело и 15 г сирене или кашкавал) могат да допринесат за изгарянето на мазнините, съответно - за намаляването на теглото.

  Доказано е, че продуктите, богати на калций, способстват за намаляването на теглото. Това обаче не означава, че млечните продукти могат да се ядат всеки ден в неограничени количества.

  Изследвания показат, че съдържащите се в млякото калций и витамин D намаляват риска от рак на гърдата. Минералните комплекси не притежават подобно действие. 

  Наситените мазнини в пълномасленото мляко повишават нивото на “лошия” (LDL) холестерол и следователно колкото по-малко е тяхното количество в млякото, толкова по-полезно ще бъде то за сърцето. Специалистите съветват да се консумират изключително обезмаслени млечни продукти.

  Рискове за здравето

  Химичната реакция между рибата и млякото, когато се консумират заедно, се базира на непълно разграждане на белтъчните молекули от различен произход и последващото им взаимодействие. Последствието би могло да бъде така нареченото "отравяне" след едновременна консумация на двата продукта.

Реклама

image0 (9K)

Facebook коментари

Още Продукти