Реклама 2
Начало > Продукти > мая за хляб

Полезни факти


  Маята е плътна маса от пресовани спиртни дрожди, приспособени да се развиват в тесто. Тя всъщност представлява фабричен квас за хляб и хлебни изделия.

  При производството на различните видове мая се използват голяма група едноклетъчни еукаритони микроорганизми от царството на гъбите, които имат свойството да ферментират – да превръщат въглехидратите в алкохол. Тази ферментация се използва не само за производството на алкохол, но и за тестени изделия и други продукти. При усиленото си размножаване дрождите разпадат захарите и образуват етилов алкохол и въглероден двуокис, който и прави бухването на тестото.

  Най-добрата среда за развитието им е при температура 26–28°, при 3° развитието спира, при 60° дрождите загиват. Фабричната мая при 18–20° е действена 7 дни, при 0° – до 4 месеца.

  По време на биотехнологичната селекция се манипулират отпределени групи микроорганизми, които ни носят повече полза и по-малко (или никакви) токсични елементи и вреди.

  Въпреки това има много противници на маята, които настояват да се използва нейна алтернатива – квасеният хляб, който се приготвя с натурална закваска.

  В кулинарията често маята е предпочитана за приготвянето на тесто за пица, хляб, питки, кифлички или сладкиши.

  Съдържание: витамини от група В - В1, В6, В2, В12, както и на много микроелементи. Съдържа и големи количества фосфорни соли, калиеви соли, магнезиеви, натриеви, калциеви и други

  Термофилни дрожди (захаромицети) в маята са изкуствено създадени – те се развъждат и размножават в течни хранителни среди - меласата се разрежда с вода, обработва се с хлорна вар, окислява се със сярна киселина.

  Дрождите-захаромицети, които се използват в спиртоварната промишленост, биреното производство и хлебопекарството не могат да се срещнат в природни условия. 

  Захаромицетите са много по-устойчиви от клетките на тъканите - те не се разрушават нито в процеса на приготвяне, нито от слюнката и стомашните сокове в организма.

  Видове мая:

  По произход – хмелова, нахутова, бобова.

  Според  предназначението си – хлебна за хлебни изделия и бирена за пиво и фармацевтични цели.

  Суха мая – може да се съхранява дълго време. Тя е изобретена по време на Втората световна война.

  Прясна мая – разваля се много бързо и трябва да се съхранява задължително в хладилник. От друга страна, е много по-ефикасна.

  Ползи за здравето

  Призната е като козметично средство и отдавна влиза в състава на най-различни маски. Смесена с хладка вода помага за мазна кожа, а със зехтин за суха.

  Подмладява кожата – направете маска за лице с мая и кисело мляко за освежавана и изглаждане на тена.

  Прави косата блестяща – бирата придава блясък на косата и премахва пърхота.

  Благодарение на своя минерален и витаминозен състав маята регулира обмяната на веществата в организма и увеличава устойчивостта му спрямо заболявания, съхранява го, забавя неговото износване.

  Маята стимулира имунната система и има антивирусен ефект.

  Високото съдържание на протеини бирената мая помага за сваляне на килограми, тъй като протеините осигуряват повече енергия на тялото, а хромът намалява съдържанието на мазнини в клетките.

  Не трябва да се прекалява с консумацията на храни с мая, тъй като това води до физическа и умствена умора, кръгове под очите, болки в мускулите. 

Реклама

image0 (9K)

Facebook коментари

Още Продукти