Реклама 2
Начало > Продукти > мас

Полезни факти


  Свинската мас е мазнина, която се отделя след термична обработка на лой или сланина на прасе.

  В Северна Америка и редица европейски страни през 19-ти век маста е използвана като заместител на маслото. Широко използвана е и по време на Втората световна война, тъй като била лесно достъпна и по-евтина в сравнение с повечето растителни масла, преди индустриалната революция да направи растителните масла по-често използвани и по-достъпни.

  Към края на 20-ти век свинската мас започва да се счита за по-нездравословна от растителните масла (като зехтин и слънчогледово масло) поради високата си концентрация на наситени мастни киселини и съдържанието на холестерол. В днешно време много ресторанти в западните държави са премахнали изцяло използването на свинска мас в кухните си, защото противоречи на някои религиозни вярвания, а и свързаните със здравето диетични ограничения на много от своите клиенти.

  Въпреки че в наши дни консумацията на свинска мас е намаляла, през годините българският народ е оцелял благодарение на нея през тежките години на глад и войни.

  Свинската мас намира приложение и в спорта, подобно на състезанията по борба в Турция ("мазни борби"), където борците се мажат със зехтин и се борят, в САЩ се провежда състезание, което представлява опит да се изкатери каменен стълб, намазан обилно със свинска мас.

  В България и много страни по света свинска мас се добива в домашни условия предимно от домашно гледани животни, като се търси по-високо качество на свинската мас, така се добива и от занаятчийски производители, които го правят само от сланината върху гърба на животното. Промишлено произведената свинска мас, може да се открие в супермаркетите. 

  Среща се в две форми - твърда (нормално състояние) и течна (при загряване). Твърдата мас трябва да бъде изложена на силен огън (тиган или фурна), без наличието на вода (процес, подобен на пърженето на бекон). Разтопена, свинската мас е с по-неутрален вкус, по-светъл цвят и висока точка на задимяване.

  При нормални условия маста е млечнобяла, мека, еднородна, с мажеща се консистенция. 

  Вторичен продукт от добива на свинска мас чрез пържене е вид сухи пържени меса, части от кожата и тъканите, известни като пръжки.

  Широко употребявана и за кулинарни, и за сладкарски нужди. С разтопена мас се задушават зеленчуци при висока температура. 

  При варене свинската мас се отделя на повърхността поради факта, че не се разтваря във водата. 

  Свинската мас има широко приложение и в народната медицина, където се прилага в масажи, компреси, маски за коса, а в миналото със свинска мас са били намазвани бебетата след къпане, против подсичане на нежната кожа.

  Друго важно приложение на този продукт е при приготвянето на сапун, като за целта се смесва с натриева основа (сода каустик), пълнители и аромати.

  Съдържание: до 30 % палмитинова, до 18 % стеаринова и до 41 % олеинова киселина, което я прави сравнително лесто топима – 28–48°, както и лесно застиваща – 22–32°.

Реклама

image0 (9K)

Facebook коментари

Още Продукти