Реклама 2
Начало > Продукти > малини

Полезни факти


  Малините са тип къпина и са известни още като Захарни малини и се различават от къпините по това, че имат кухина, когато се откъснат от стеблото. Латинското название на малината е Rubus idaeus, тя предствлява диво или културно многогодишно храстовидно растение с височина до 2 метра. Съществуват около 320 вида.

  На цвят освен червени, те могат да бъдат черни, в пурпурен цвят или златисти. Плодът им e образуван от сочни и ароматни, малки костилчести плодчета, долепили се едно до друго. Най-често срещани са две реколти малини – пролетни и летни.

  Историята на малините в Европа започва, когато кръстоносците ги донасят със себе си, на връщане към своите земи. За родно място на вкусния плод се счита планината Ида в днешна Турция, от където кръстоносците го пренасят в Европа, масовото им отглеждане обаче започва едва през 19-ти век.

  Малините, са много здравословна храна, съдържат голямо количество витамин C и нямат мазнини, холестерол или натрий - съдържат около 45% от препоръчителния дневен прием на витамин C. Имат и високо съдържание на калий, витамин А и калций. Добър източник са на желязо и фолати (който се използва, особено при лечение на ниско червени кръвни клетки или анемия).

  Имат високо съдържание на фибри - половин до един килограм малини на ден може да осигури 20 до 30 грама фибри.

  След като са откъснати могат да се съхраняват в хладилник за 2-3 дни, но след повече време плодът губи свежестта и цвета си, и се съсухря. Измиването ги прави по-податливи към разваляне. между 3 и 8 градуса са най-добри за съхранение на малини

  Малините са много вкусен плод, който може да се консумира самостоятелно или в комбинация с редица други плодове. Освен това от малините се правят вкусни сладка, компоти и сокове. Малините влизат в състава на едни от най-вкусните торти и сладкиши, те могат да се използват както за украса, така и за пълнеж на сладките изкушения.

  Тези плодове се комбинират много добре с боровинки и ягоди, а самостоятелно могат да се добавят в сутрешното мюсли. Пасирайте малините с лед и получете вкусен домашен сладолед. Замразените малини се използват по-същия начин - в сладолед, с мляко или в мюсли. Сушените малини може да сложите във вкусен пълнозърнест кейк с ядки.

   Използват се и в медицината, както и като подправка.

Реклама

image0 (9K)

Facebook коментари

Още Продукти