Реклама 2
Начало > Продукти > лютеница

Полезни факти


    Лютеницата е традиционен за българската кухня хранителен продукт, приготвен от смлени, обикновено печени чушки, доматено пюре, кромид лук, моркови, патладжан и подправки. Чушките са основната съставка на лютеницата и те придават характерния ѝ червен цвят.

    В рецептата се включва и мазнина (олио), а сред подправките най-важни са кимионът, лютите чушки и чесънът, на които тя дължи пикантния си вкус, а и името си. В редки случаи рецептата за лютеница може да съдържа и картофи. 

    Продуктите за лютеницата се изчистват добре, чушките се пекат, обелват и нарязват на ситно, доматите се настъргват и всичко се смила в месомелачка, слагат се подправки, след което сместа се запържва с мазнината до определена гъстота. Консервираната в домашни условия лютеница може да се съхранява дълго време. 

    Когато е произведена в индустриални условия, обикновено е значително по-ситно смляна, не е пържена и съдържа добавки като нишесте и други заместители. 

    С лютеница се прави традиционна българска салата с лук или смесена с варен боб, но най-често се консумира намазана на филия хляб и поръсена с натрошено сирене, или като гарнитура към скара, картофи, ориз или тестени изделия.

Реклама

image0 (9K)

Facebook коментари

Още Продукти