Реклама 2
Начало > Продукти > локум

Полезни факти


  Локумът е сладкарско изделие, чийто произход се свързва с арабския свят, от където е разпространен и в България. Познат е в цял свят, но е особено разпространен в българската, турската, албанската, босненската, гръцката, кипърската и румънската кухни. Най-големите майстори на локум в България са майсторите от град Ябланица. Ябланишкият локум е всепризнат на цялата територия на България.

  В състава си включва нишесте и подсладена със захар вода, ароматизира се с розова вода или с лимон. В зависимост от рецептата се слагат орехи, фъстъци, шам фъстък, лешници и други. 

  Обикновено е нарязан във формата на кубчета, които, за да не се слепят, се отделят едно от друго с пудра захар или кокосови стърготини. 

  Локумът масово се продава в магазинната мрежа у нас. Най-добре се съхранява в сухи и чисти помещения, най-добре затворен в подходяща кутия, за да не изсъхва.

  Твърди се, че локумът притежава терапевтичен и лековит ефект, като се смята, че помага при хипертония и повишено съдържание на холестерол в организма на човек. 

  Локумът е хранителен продукт с високо съдържание на глюкоза, откъдето идва и положителното му въздействие, тя поддържа функциите на сърцето и подобрява работата на главния мозък, но освен това помага за бързо възстановяване на енергията и съпротивителните сили на организма.

  Локумът отдавна има славата и на мощен афродизиак.

Реклама

image0 (9K)

Facebook коментари

Още Продукти