Реклама 2
Начало > Продукти > личи

Полезни факти


  Личи е бавнорастящо, вечнозелено дърво от Югоизточна Азия с височина до 12 метра и красиви, лъскави и плътни листа с тъмнозелен цвят. За негова родина се смята Китай, от където се разпространява в множество страни с тропичен или субтропичен климат. Личи се култивира в Индия, Бангладеш, Тайланд, Филипините, Тайван, Виетнам, Южна Африка и някои страни от Латинска Америка.

  Цветовете на личи са дребни и жълто-зелени, а зрелият плод има червено-кафява, а в някои случаи розова или с кехлибарен цвят кора, под която е скрита мека, бяла и сочна, подобна на желе вътрешност.

  В центъра на плода личи има една единствена едра семка, която прилича на зеница на митично животно. Поради тази причина китайците наричат личи „окото на дракона“. Размерът на семката може да варира, а най-ценните сортове на растението са онези, които има недоразвити семена. Наричани са от местните жители „пилешко езиче“.

  Пресните плодове личи може да сервирате като десерт – необелени и леко охладени. Кората се разцепва, а меката част много леко се изстисква. В Китай запазват плодовете в осолен вид, в бамбукови стъбла.

  В югоизточната част на Азия от плодовете личи се приготвят сироп и желе, които от своя страна служат за направата на ликьор. Ликьорът от личи може да се пие самостоятелно или да се добавя в най-различни коктейли. От плодовете личи се прави пюре, което се състои от 90% меката част на плода и 10% захар. Това пюре може да се използва за сладоледи и плодови напитки.

  Пюре от личи и чили пипера са основни съставки на сосове за месо, риба и зеленчуци. Чай от кората на плода, комбинирана с традиционен черен чай може да се пие както топъл, така и изстуден с кубчета лед.

Реклама

image0 (9K)

Facebook коментари

Още Продукти