Реклама 2
Начало > Продукти > лимон

Полезни факти


  Лимонът е вечнозелено цитрусово субтропично дърво от сем. Седефчеви. Достига височина между 3 и 8 метра и дава сочни жълти плодове, кисели и ароматни. На възраст лимоновите дървета могат да достигнат до 45 години.

  Произхода на лимона се свързва Индия, северен Мианмар и Китай, от където през 1 век от н.е. навлизат в Италия и по-скоро Римската империя, но в началото не са били култивирани и широко използвани.  Около 700-ната година лимоните се интродуцират и в Персия, Ирак и Египет. Първото споменаване на лимони в литературата е в арабски източници. Първоначалното култивиране на лимони в Европа започва в Генуа през средата на 15 век, а с пътуванията на Христофор Колумб и испанската колонизация достига и до Америка. В България е интродуциран, предимно като декоративно растение.

  На едно лимоново дърво може да се видят едновременно цветове, зелени и зрели плодове. Лимоновите плодове са овални или яйцевидни с дължина между 6 и 9 см. Цветът на зрелия плод е жълт със сравнително дебела кора. Вътрешната част на плода е разделена на вретенообразни торбички, пълни с ароматен сок. Част от плодовете са безсемчести, но повечето имат по няколко семки.

  Плодовете съдържат до 5 % захари, до 5 % киселини, 90 мг. % витамин С, малко витамини В1 и РР, както и провитамин А.

  Използват за кулинарни цели по целия свят – под формата на сок, като нектар или лимонова кора. 

  Сокът на лимона съдържа между 5 и 6 % лимонена киселина, придаваща силен кисел вкус. Лимоновият сок притежава и специфичен аромат, ценен при приготовлението на напитки или като подправка на редица ястия.

  Тънкокорите лимони, с нежна и тънка до 5 мм кора, се консумират с нея.

  Освен пресни лимоните влизат в състава на конфитюри, желета, бонбони, цукати и други.

  Използват се за добив на етерични масла. 

  Ползи за здравето

  Лимоните отдавна са признати като лечебен плод, благодарение на голямото съдържание на витамин С, който в натурален вид е много по-ефективен от синтетичния.

  Те са чудесен начин да се справим с наистинките, а също така и да ги предотвратим. Помагат за прочистване на дихателните пътища и помагат при кашлица.

  Лимоните се борят и с бактериите, които предизвикват холера, малария, дифтеритет.

  Те са добро средство за прочистване на тялото от токсини и вредни бактерии. Лимоните са ефективен диуретик. Макар че са кисели, лимоните помагат за процесите на храносмилането. Лимонов сок, смесен с топла вода, помага при киселини.

  Заздравяват кръвоносните съдове и предпазват от вътрешни кръвоизливи.

  Лимоновия сок предпазва от слънчево изгаряне и лекува вече изгоряла кожа.

  В козметичната индустрия лимонът помага при лечението на акне и се добавя в много маски за коса, тъй като придава блясък и мекота на косъма.

Реклама

image0 (9K)

Facebook коментари

Още Продукти