Реклама 2
Начало > Продукти > копър

Полезни факти


  Копърът принадлежи към сем. Целинови. Познат и използван е още в Древен Рим, където се давал на гладиаторите да са по-издръжливи по време на тежките боеве, които водят на гладиаторската арена. Древните гърци пък палели в домовете си ароматни масла от копър, което било знак за благосъстояние и висок социален статус.

  Култивира се из цяла България, а в диво състояние се среща по южното Черноморие и край Дунав. 

  Употребява се суров, осолен, замразен, в различни кулинарни рецепти. Пресният копър има силен аромат и сладникав, парлив вкус.

  Копърът се използва в салати, млечни и майонезени сосове, маринати и сирена. Той е честа добавка и при приготвянето на туршии, краставички, таратор. Подходящ е за подправяне на риба, пресни картофи, тиквички, зелен фасул, зеле и постни супи. В Швеция е национална подправка.

  Качествено се съхранява в хладилник, като предварително е увит във вестник и найлон, просто натопен, осолен или в замразено състояние в камерата.

  Съдържание: 1 % етерични масла, от които 60 % е карвон, витамини, пектин, смоли. 

  Копърът съдържа флавоноиди, минерали, аминокиселини. Богат е на фолиева киселина, каротин, витамини С и Е.

  Ползи за здравето

  Монотерпените и флавоноидите, които се съдържат в копъра, са известни със защитните си свойства срещу свободните радикали и канцерогените. Според изследване монотерпените активират секрецията на ензима глутатион S-трансфераза, който е ефективен за неутрализирането на канцерогени и борба с различни ракови заболявания.

  Добър източник е на калций, затова е полезен за намаляване на костната загуба, появяваща се след менопауза и при някои болестни състояния, като ревматоиден артрит, остеопороза и други.

  Етеричните масла съдържащи се в копъра допринасят за активиране секрецията на жлъчката и храносмилателните сокове, стимулират и перисталтиката на червата.

  Семената и листата на копъра са добри ароматизатори за уста. Освен това, етеричните масла в подправката имат бактерицидни, антиоксидантни и дезинфекциращи свойства.

  Тези масла имат едновременно стимулиращ и успокояващ ефект. Тъй като спомага активирането на секрецията на някои ензими и хормони, които имат успокоителен и хипнотичен ефект, растението има блаприятен ефект срещу проблеми със съня.

  Диария - чести причини за диарията са лошо храносмилане и микробно действие. Копърът облекчава състоянието, тъй като е полезен за храносмилателната система. Помага и чрез потискането на микробните инфекции, поради бактерицидното си действие.

  Менструални нарушения - флавоноидите в етеричните масла от копър имат стимулиращ секрецията на някои хормони ефект, което от своя страна допринася за поддържането на нормален менструален цикъл.

Реклама

image0 (9K)

Facebook коментари

Още Продукти