Реклама 2
Начало > Продукти > кола

Полезни факти


    Coca Cola е една от най-известните и продавани търговски марки в света, а най-популярния продукт на бранда е колата, която е газирана безалкохолна напитка.

    Американеца Джон Пембъртън създава колата през 19-ти век, като първоначално тя е била замислена за лекарство, което да се продава без рецепта. Благодарение на агресивна маркетингова политика от страна на бизнесмена Ейза Григс Кандлер, напитката става лидер на световния пазар за безалкохолни напитки през 20 век, като продължава да е такава дори и днес.

    Оригиналната рецепта за напитката се пази в тайна и дори съществува мит, че само двама души имат достъп до рецептата, като всеки знае само половината от нея. Оригиналното копие на рецептата се пази в главния трезор на "Сън Тръст Банк" в Атланта, Джорджия. Истината е, че макар Кока Кола да има правило, ограничаващо достъпа само до двама души, всеки от тях знае цялата формула (така че да не бъде изгубена при внезапна смърт на единия от тях), а има и други, които са знаели процеса на създаването ѝ.

    В оригиналната рецепта стимулиращият ефект на напитката се предизвиква от естественото съдържание на кокаин в листата от кока и на кофеин в ядките от кола. От 1929 кокаинът се извлича от листата чрез обработка, оставяща физиологически незначителни следи, а количеството на кофеина е намалено, но не напълно.

    В кулинарията се използва най-вече в сладкарството, а също така и за направата на домашни ликьори.

Реклама

image0 (9K)

Facebook коментари

Още Продукти