Реклама 2
Начало > Продукти > кокосово мляко

Полезни факти


  Кокосово мляко се използва като освежаваща напитка, за направата на коктейли или за приготвяне на различни ястия. 

  То може да бъде получено по два начина – от още незрелите плодове, като този метод се използва най-вече в Южна Америка или когато ядката вече се е оформила както се прави в Югоизточна Азия, откъдето са и продуктите, които могат да се намерят в българските магазини.

  Технологията на производство е изключително проста – кокосовата ядка се пресова, първо само механично, а след това още два-три пъти след загряване в топла вода. Получения продукт накрая се разрежда с вода, докато достигне консистенцията на мляко. Вкусът също е почти идентичен, но по-сладък и с характерния аромат на кокос. 

  Тази ароматна напитка съдържа много минерали – манган, желязо, магнезий, фосфор, калий и селен, а от витамините преобладават фолиевата киселина и витамин С. 

  Най-ценната съставка на кокосовото мляко е монолаурина. Това е ненаситената мастна киселина, която разрушава множество бактерии, гъбички и вируси, например тези на грипа, херпеса, дребната шарка и рубеолата Освен кокоса, единственият й друг източник е майчиното мляко, затова само една чаша от напитката дневно е достатъчна, за да се предпазим от различни заболявания. Въпреки привидната си лекота, кокосовото мляко съдържа много повече мазнини от кравето – между 17% и 22%.

  Въпреки високия процент съдържащи се мазнини от него не се напълнява, дори точно обратното, тъй като стимулира метаболизма и функцията на щитовидната жлеза.

  При редовна консумация млякото от кокос е особено полезно за борбата с високото кръвно налягане, както и за правилното функциониране на жлезите.

  Въпреки това от него не се напълнява, дори точно обратното, тъй като стимулира метаболизма и функцията на щитовидната жлеза. Затова няма да сбъркате, ако го включите в диетичното си меню.

  В тайландската и индонезийската кухня то е основен продукт и се използва в много основни ястия и почти всички супи и сосове. Можем да използваме кокосовото мляко като напитка или за приготвянето на различни десерти – кремове, сладкиши, сладолед, мляко с ориз.

Реклама

image0 (9K)

Facebook коментари

Още Продукти