Реклама 2
Начало > Продукти > киноа

Полезни факти


  Киноа води произхода си от Южна Америка, където се отглежда от хилядолетия. Името й означава буквално „майчино зърно“. В Боливия и Перу са съсредоточени 97% от световното производство на киноа.

  Растението е свързано с много езически ритуали за плодородие. Така например засаждането му всяка година се превръща в истински празник. Първите семена, съхранявани в златен съд, разпръсква самият вожд на племето. За инките киноата е била свещено зърно и една от основните три храни в менюто им, наред с царевицата и картофите. 

  През последните години киноата е един от символите на здравословното хранене и е наричана „златото на инките“.

  Киноата не е зърнено растение – принадлежи към семейството на щировите и е „роднина“ на цвеклото, спанака, амаранта, щира и лободата. 

  Семената на киноа съдържат незаменими аминокиселини като лизин и големи количества калций, магнезий, фосфор и желязо.

  Състав на 100 грама семена от киноа (проценти от препоръчителната дневна доза): 65% фосфор, 55% магнезий, 35% желязо, 14% протеини и 7% диетични фибри.

  След прибиране на реколтата, семената трябва да бъдат обработени за премахване на покритието, съдържащо горчиви на вкус сапонини.

  Листата на това едногодишно растение са лечебни – прилагат се за облекчаване на болка и за по-бързо зарастване на рани. Листата се консумират като листни зеленчуци, но търговската им наличност е ограничена. Намират приложение и в кухнята.

  Семената на киноата, освен за готвене, са и суровина за една популярна в Андите напитка, подобна на бирата.

Реклама

image0 (9K)

Facebook коментари

Още Продукти