Реклама 2
Начало > Продукти > киви

Полезни факти


  Кивито (Actinidia deliciosa) е капризно растение, което изисква редовно напояване и висока влажност на въздуха. У нас се отглежда в най-южните райони на страната. Има цилиндрично закръглени плодове, които узряват в края на октомври и са готови за ядене през декември.

  Кивито се нарича от източните народи “плод на здравето”, поради сравнително високото съдържание на витамини. Някои го наричат "витаминна бомба", а причината за това се крие в съдържанието на различни ценни вещества под кората на зеления плод - захари, органични киселини, пектин, фитонциди, витамин Р и най-вече - витамин С. В състава му влизат и витамин В1, витамин А, ензимът актиния или актинидин (който помага за смилане на месото), минерални соли на калия, фосфор, калции, хлор, сяра, магнезий, натрий, желязо и други.

  Съдържание на плодовете: 80+ % вода, 18 % сухо вещество, в което 9-12 % захари, 1 % киселини, 1,6 % протеини, над 300 мг витамин С. 

  Хранително съдържание на 100 грама киви: 49 килокалории, 0 г мазнини, 1 г белтъчини, 11 г въглехидрати и 2,6 г влакна.

  Кивито може да се използва при сърдечно-съдовите заболявания благодарение на способността си да "изгаря" мастните натрупвания в артериите и по този начин да снижава риска от образуването на тромби.

  Плодът е много подходящ за хора, претърпели операции, при които раните трудно зарастват или пък са с тежки фрактури на костите. 

Реклама

image0 (9K)

Facebook коментари

Още Продукти