Реклама 2
Начало > Продукти > катък

Полезни факти


    Катъкът е млечен продукт със солено-кисел вкус наричан още крукмач, куртмач или катмач. Приготвя се в много райони на България и включва няколко разновидности с подобен вкус.

    Традиционно катък се прави от най-гъстото овче мляко през август, което се вари на водна баня, след което се оставя на тъмно и хладно място. Не се слага сирище, а само се посолява и преседява няколко дни, като се разбъркава от време на време. Полученият продукт е дълготраен и може да се използва в продължение на няколко месеца. За да стане продукта по-гъст, преди заквасването овчето мляко се вари на бавен огън в продължение на няколко часа.

    В южните части на България заготовката се слага за отлежаване в глинена стомна при непроменяща се температура, като за най-подходящо се посочва кладенец. В някои случаи отлежава дори над шест месеца. През времето, в което продуктът отлежава, млякото се сгъстява и придобива специфичен резливо-кисело-солен вкус. След изваждането му от кладенеца, стомната се чупи и продуктът се консумира директно без обработка.

    В наши дни катък се нарича и просто повече или по-малко хомогенна смес от кисело мляко и овче сирене с евентуална добавка на масло. Това, разбира се, няма качествата на оригиналния продукт.

    Под името катък се намират и разновидностите на млечната салата, приготвяна с катък, която включва съставки като овче сирене, месести чушки (и/или краставици, може и кисели краставички), чесън, олио, печени орехи. Обикновено се сервира като мезе към ракията.

Реклама

image0 (9K)

Facebook коментари

Още Продукти