Реклама 2
Начало > Продукти > канела

Полезни факти


  Канелата е ароматна подправка с кафяв цвят и сладникав, леко парлив вкус. Добива се чрез обработване и сушене на кори от клонките на вечнозеленото канелено дърво (Cinnamomum reylanicum).

  За родина на канелата се счита Шри Ланка (Цейлон), но канела се произвежда и в Китай, Ява, Египет, Индия, Южна Америка, Африка и Австралия. 

  Дълго време начинът на добиване на канелата се е пазел в дълбока тайна и едва през 1505 г. с пристигането си в Цейлон португалците научават и разпространяват начина на произвеждане.

  Древните са смятали, че ароматът на канелата прави човека непобедим в открита борба, сексуално силен и инициативен. Ароматът на канелата идва от 1 % летливи вещества, като 75 % от тях е канеленият алдехид. Има и доста евгенол.

  Използва се канела смляна на прах и канела на пръчици. 

  Канелата се използва най-вече в сладкарството и се добавя към сладка, конфитюри, сладки напитки и десерти. За разлика от нас на Изток главно ползват канелата в солени ястия.

  Ползи за здравето

  Канелата е отличен антисептик и благоприятства развитието на добри бактерии (пробиотици) в стомашно-чревния тракт, акто по този начин укрепва имунната система. Има и противогъбично действие.

  Препоръчва се на хора, страдащи от диабет, тъй като понижава кръвната захар. При хипертонична криза се препоръчват по 1-2 чаени лъжички.

  Възпрепятства образуването на тромби - предпазва от инсулти, инфаркти и дори тромбози.

  Използва се и при заболявания на пикочния мехур, бъбреците, черния дроб, червата.

  Облекчава състоянието при алкохолно, хранително или никотиново отравяние.

  Веществото проантоцианидин, което е най-силния известен антиоксидант, повишава чувствителността на нашите клетъчни рецептори и нормализира кръвната захар. Канелата се бори с метаболидния синдром, който води до наднормено тегло и високи инсулинови нива. Най-популярната рецепта за отслабване е комбинацията канела с мед.

  Канела за красота - канеленото масло подобрява кръвоснабдяването на корените на косата, укрепва зъбите, възпрепятства появата на целулит и подмладява кожата.

Реклама

image0 (9K)

Facebook коментари

Още Продукти