Реклама 2
Начало > Продукти > зеле

Полезни факти


  Зелето е многолистно растение, което се отличава с къси стебла, обикновено със зелени листа, но в някои сортове червени или пурпурни, формиращи характерен компактен, кълбовиден вид (зелка). Към неговото семейство – Кръстоцветни, спадат и броколите, брюкселското зеле и къдравото зеле.

  Смята се, че първите които започват да отглеждат зеле са иберийците от днешна Испания, а от там е пренесно в Египет, Рим и Гърция, а през първите години на новата ера достига и Балканския полуостров. Зелето още в Древна Гърция се е считало за лечебна храна. 

  Много популярно е в традиционните кухни на Русия, Полша и Северна Германия. В България най-често се използва бялото зеле в много туршии и салати. 

  Зелето се използва се в много месни и зеленчукови ястия, салати и предястия. Свинското със зеле е традиционна гозба за българската кухня. Може да се консумира и сурово, и задушено, а също и печено.

  Не е препоръчително да се купува предварително нарязано или настъргано зеле, тъй като то вече е изгубило съдържанието на витамин С. Зелките трябва да са плътни, с лъскави листа, без дефекти. Съхранява се добре в хладилник от 1 до 2 седмици, в зависимост от сорта.

  Хранителна стойност на 100 грама зеле: калории - 103 ккал , въглехидрати - 5.8 г, мазнини - 0.1 г, вода - 92.2 г

  Видове зеле

  Бяло зеле - най-разпространеното в България. Съдържа много захари, аминокиселини, минерални соли, витамини и около 92% вода. 

  Червено зеле - има характерен червено-виолетов цвят, който се дължи на съдържащите се в него багрилни вещества, от групата на антоцианите.

  Китайско зеле -  има много висока концентрация на витамин А. То е с бледозелени къдрави листа и най-често се добавя в салати.

  Брюкселско зеле - селекционирано за пръв път в Белгия (откъдето идва и името му) през 16 век. Изключително богато е на белтъчини.

  Броколи – името им произлиза от италиански (broccolo) и означава в множествено число "цъфтящи върхове на зелето". Богати са на витамин А и D.

  Карфиол - образува глава от къси силно надебелени, сбити помежду си бели, крехки, цветоносни стъбла (разклонения). Богато е на витамините С,В1 и В2.

  Ползи за здравето

  Зелето е  източник на тиамин (витамин В1), рибофлавин (витамин B2), калций, калий, магнезий, витамин А и протеини. То е също много добър източник на фибри, манган, фолат, витамин В6, калий и омега-3 мастни киселини. 

  В зелето има много повече витамин С, отколкото в лимоните и портокалите, която му помага да детоксикира и пречиства организма.

  Може да се използва за профилактика на рак на дебелото черво и  стомашно-чревни проблеми. Суровият зелев сок е полезен при лечение на пептична язва.

  Консумирането на зеле е полезно и за сърдечно-съдовата система.

  Червеното зеле е доказано средство в борбата срещу Алцхаймер.

Реклама

image0 (9K)

Facebook коментари

Още Продукти