Реклама 2
Начало > Продукти > джоджен

Полезни факти


  Джодженът е вид мента срещаща се в Централна и Южна Европа. Той е тревисто растение, спадащо към сем. Устоцветни и е изключително ароматна билка и подправка, 

  Използват се листата, които съдържат етерични масла (65 % ментол), танини, пинен, лимонен и други. Има широко приложение в сладкарската, ликьорената и хранително-вкусовата промишленост.

  Джодженът има изключително силен аромат и затова е нужно внимателно да се съчетава с другите подправки – много лесно може да ги "потисне" и те да не се усетят изобщо. 

  Сушеният джоджен е по-ароматен от пресния , а той най-добре се съхранява в стъклен буркан.

  Листата на джоджена се използват в супи, чорби и яхнии от зрял боб, също така при приготвяне на пюрета от спанак, при яхнии от агнешко, овче и шилешко месо, за агнешка плънка, при задушени меса и варено - свинско или телешко. 

  Много вкусен е айрянът с джоджен – пасирайте джоджена с малко мляко и добавете сол на вкус, след което продължете да пасирате, докато не получите гладка смес.

  Ползи за здравето

  Употребата на джоджен тонизира червата и спомага за правилното храносмилане, както и помага при стомашни проблеми – подуване, диария, дискомфорт, болки.

  Помага при физическа и умствена умора – освежава и тонизира. Намалява стреса и симптоми на мигрена, главоболие

  Има противоспазматично, противовъзпалително и обезболяващо действие. При зъбобол и възпаление на венците доказан ефект има жабуренето с джоджен.

  Джодженът възстановява хормоналния баланс – турски учени са проучили ефекта от джоджена при жени с нарушен хормонален баланс, който от своя страна води до много козметични проблеми и предпоставки за целулит. В тези случаи се консумира под формата на чай – 5 грама се запарват за 5-10 минути в 250 мл вряла вода, след което чаят се прецежда и разделя на две равни порции. Препоръчително е едната половина да се изпива рано сутрин, а другата след обяда. 

Реклама

image0 (9K)

Facebook коментари

Още Продукти