Реклама 2
Начало > Продукти > девесил

Полезни факти


  Девесилът е познат още под името селим и лющян. Латинското му название е Levisticum officinale. За родина на растението се смята Южна Европа. 

  Състава му включва смоли, фуранокумарини, лецитин, захари, органични киселини, ензими, дъбилни вещества. Корените му са богати на етерични масла, захари, минерали, органични киселини, смоли, кумарин, пектин, скорбяла. От подземните части и плодовете се получава етерично масло, което служи за подправка.

  Съдържащото се етерично масло има антибактериално действие и поради тази причина се използва за при лечението на гнойни инфекции по кожата. Билката има широко приложение при хроничен гастрит, колит, жлъчни и бъбречни колики, лека степен на хипертония и при пречистване на организма. 

  Девесилът се съхранява най-добре издушен в стъклен буркан или замразен във фризер.

  Листата се използват като подправка за рибена чорба и различни ястия с агнешко. Корените и плодовете на растението са добри антисептици и затова често се добавят в туршии и месни консерви. Пресният девесилът е подходяща подправка за пилешки супи, боб, сосове и по-тежки меса. Плодовете се използват за мариноване на зеленчуци, заедно с дафинов лист, черен пипер и бахар.

  Плодът на растението намира приложение като подправка към варива и ястия, като се отличава със специфичен, силен и отличителен, аромат и горчив вкус.

  Ползи за здравето

  За лечебни цели се използва главно коренището при липса на апетит, колики в стомаха и червата, като отхрачващо, газогонно, жлъчегонно, регулиращо менструацията средство. То подпомага сърдечната дейност и е добро средство при неврастения. Възпрепятства разпространението на туберкулозните микобактерии. Освен това е силно диуретично средство, употребява се против обилно потене и при някои кожни заболявания.

  Девесилът предизвиква отделяне на секреции главно от стомашно чревния тракт и белите дробове, тонизира организма, стимулира отделителната система, действа благотворно на сърдечносъдовата и нервната система и има ясно изразен спазмолитичен ефект върху гладката мускулатура. Успокоява и нервната система. 

  Отварата от корените му, смесена с малко оцет и коприва помага за заздравяване на дълбоки рани, премахва обриви и спира косопад. Чаят или студеният извлек от корени на девесил лекува и изчиства целия организъм.

  Девесилът като билка трябва да се консумира с голямо внимание, тъй като е възможно предозиране. Прекалената му консумация може да предизвика проблеми с бъбреците и замайване. Билката не се препоръчва за бременни.

Реклама

image0 (9K)

Facebook коментари

Още Продукти