Реклама 2
Начало > Продукти > грозде

Полезни факти


  Гроздето се характеризира със сферични или овални плодове, растящи на купчини, наречени гроздове. То е плодът на растенията от род Vitis, известни на български като лози.

  Цветът на плодовете е с разнообразен отенък от светлозелено, жълто, кехлибарено, розово, червено, синьо, до тъмновиолетово и дори черно. Когато узреят в тях се открива високо съдържание на захари.

  Гроздето се консумира в суров вид, сушено - като стафиди, под формата на различни желета и конфитюри, но голяма част от световното производство на грозде (около 70%) се използва за направата на вино.

  Хранителен състав за 100 грама грозде: калории - 69 ккал, въглехидрати - 18 г, мазнини- 0 г, захар - 15 г

  Историята на гроздето започва преди около 6,000-8,000 години в Близкия Изток, където откриването на дрождите срещащи се естествено в ципата на гроздето води до откриването на виното. Древноегипетски йероглифи свидетелстват за отглеждането на червено вино, а има и писмени сведения, че елините, финикийците и римляните са използвали гроздето както за производство на вино така и за храна.

  В световен мащаб около 80 000 km2 от земеделските площи са отделени за отглеждането на лози и продукцията на грозде. В момента Италия, Франция, Испания, Съединените щати, Мексико и Чили са сред най-големите производители на грозде в света. В нашия регион лозите са разпространени от повече от 3 000 години в долината на Тракия като най-известните наши сортове са Димят и Булгар.

  Здравословни ползи

  Съдържанието на захари е много по-голямо, отколкото при другите плодове - над 25% глюкоза и фруктоза, които навлизат лесно в кръвообращението и се усвояват бързо от организма.

  Гроздето е богато и на витамини – C, B и провитамин A, които укрепват нервната система.

  Комбинацията от фитосъединения в гроздето го правят изключително полезно, заради множеството защитни ефекти, които са свързани с метаболизма на холестерола, окислението на вещества и възпаленията.

  Наличието на много калий подкрепя сърдечния мускул и отделя излишните течности, затова гроздето и сокът му се препоръчват при високо кръвно налягане, прекарани инфаркти, атеросклероза и др.

  Укрепва стените на кръвоносните съдове, костите, ноктите, има благотворно влияние върху зрението и здравето на очите.

  Багрилните вещества в гроздето имат съдоразширяващ ефект, което предпазва от инфаркт.

  Веществото пайситаннол съдържащо се в червеното вино и грозде атакува мастните клетки и пречи на тяхното развитие, то спира натрупването на мастни клетки и растежа на мастната тъкан.

  Тъмните сортове грозде са богати на полифеноли, които са добре познати антиоксидантни съставки.

  В състава на гроздето магнезият спомага за редуциране на физическата умора, а цинкът предпазва от преждевременно стареене.

  Във формата на гроздов сок гроздето е полезно със способността си да пречиства черния дроб и да води до отделяне на повече пикочна киселина в организма. Сокът от грозде подобрява и паметта.

  Екстрактите в гроздовите семки съдържат до 50 пъти по-мощни антиоксиданти от витамин Е и витамин С, имат антивирусни и антиканцерогенни свойства, подкрепят кръвната циркулация. 

Реклама

image0 (9K)

Facebook коментари

Още Продукти