Реклама 2
Начало > Продукти > годжи бери

Полезни факти


    Годжи бери е растение родственик на картофа, домата и чилито и принадлежи към сем. Картофови. То е адаптоген или вещество с комбиниран терапевтичен ефект върху човешкото тяло. Основното полезно свойство на тези дребни плодчета е да подхранват тялото и да поддържат способността на организма за самоизцеление като му осигуряват множество хранителни вещества.

    Името му идва от китайското gouqizi и от древни времена е изключително високо ценено в традиционната китайска медицина. Според първата съществуваща Китайска медицинска книга, написана 100 г. пр. н.е., те имат свойствата да обогатяват Ин, да подхранват кръвта, да тонизират бъбреците и черния дроб, да овлажняват белите дробове. Китайците твърдо вярват, че този плод удължава живота и го свързван, както и женшена с известния дълголетник Ли Цин Юен, за когото вярват че е живял 252 години.

    Поради изключителната си хранителна стойност, богатия червено-оранжев цвят и приятния плътен вкус, китайският, монголският и тибетският народ са отглеждали алкалното растение преди около приблизително 5 хиляди години. За да се запази плода, той се изсушава до конситенция, близка до тази на стафидата.

    Хранително съдържание в 100 грама годжи бери: 360 Kcal, въглехидрати 68%, протеини 12%, мазнини 10% и фибри 10%. То е източник и на омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Реклама

image0 (9K)

Facebook коментари

Още Продукти