Реклама 2
Начало > Продукти > броколи

Полезни факти


  Броколите се считат за една от най-полезните храни в света. Латинското им название е Brassica oleracea var. Italica и спадат към сем. Кръстоцветни. Името им "броколи" произлиза от италианската дума broccolo и означава в множествено число "цъфтящи върхове на зелето".

  Растението прилича много на карфиола с който принадлежат към един вид. Броколите имат големи цветни глави, обикновено зелени на цвят, подредени като разклонени клони върху дебело стъбло, годно за консумация.

  За пръв път се култивира в Италия още по времето на Римската империя, откъдето е пренесено в Англия в средата на 18-ти век. В Съединените щати ги внасят италиански имигранти, но не стават широко известни до 1920 г. Във Франция пък успява да достигне, благодарение на Катерина Медичи.

  До началото на 20-ти век броколите са слабо познати, но точно по това време са открити лечебните им свойства и те бързо се разпространяват в САЩ, Азия и останалата част на Европа.

  Има различни видове броколи, като освен зелено на цвят то може да бъде бяло или лилаво. Има и кръстоска между броколи и карфиол – т.нар. карфиолно броколи

  Броколи се продава в прясно или замразено състояние. Обикновено замразеното е на глави или нарязано на парчета с различна големина. При избора на пресен зеленчук трябва да се внимава той да няма цветчета и жълти оттенъци, а листата да са твърди и тъмнозелени. Може да се съхранява в хладилник до 5 дни.

  Хранителна стойност за 100 грама броколи: вода - 90 %, калории - 28 ккал, мазнини - 0.35 г, въглехидрати - 5.25 г, фибри - 3 г, захари - 0 г

  Броколите могат да се консумират сурови (в салати и сандвичи), печени (на скара, фурна или тиган) и варени. Обикновено се варят във вода или на пара, но могат да се консумират сурови и стават популярни като суров зеленчук сервиран в ордьоври.

  Ползи за здравето

  Броколите съдържат витамините А, B, C (два пъти повече от портокала), E и K, калций, желязо, магнезий, цинк, бета каротин и аминокислеини. Процентното му съдържание на протеини е 35%.

  Броколите са един от основните източници на бета-каротин, който помага да се намали риска от сърдечен пристъп и някои видове рак.

  Съдържат сулфорафан – съединение, което може да забави развитието на рака на гърдата. То блокира деленето на раковите клетки и прави невъзможно по-нататъшното развитие на болестта.

  Полезният зеленчук помага при възстановяване на увредена от слъцето кожа и забавя процесите на стареене, съдържат и лутеин който поддържа очите здрави.

  Действа превантивно при анемия и стимулира имунната система.

  Полезен е за жени, които се опитват да забременеят, заради съдържание на фолиева киселина.

  Броколите не подуват стомаха, за разлика от зелето и са много нискокалорични.

Реклама

image0 (9K)

Facebook коментари

Още Продукти