Реклама 2
Начало > Продукти > бита сметана

Полезни факти


  Битата сметана представлява пухкав крем. Можем да си приготвим бита сметана у дома, като използваме растителна или течна млечна сметана. От заквасена сметана не може да си направите бита, тъй като при разбиването се получава по-различен тип крем, по-течен и по-гладък.

  Можете да намерите много информация за и против растителната сметана. Логично, след като е растителна, значи се прави от растителни продукти, а не от прясно мляко. Има два вида – сладкарска и за готвене. Прекрасна е за приготвянето на различни кремове и сладкиши. Течна млечна сметана може да бъде на растителна основа, сладкарска или такава за готвене.

  Технологията на разбиване на сметана за постигане на т.нар бита сметана е съвсем елементарна. Хубаво е да използвате миксер – на ръка разбиването не е невъзможно, но е трудно и ако нямате достатъчен тренинг, е възможно да не се получи добре.

  Торта със сметана и плодовеНеобходими са ви течна сметана, сладкарска или течна животинска. Ако сте си купили готварска, трябва да добавите пудра захар докато я разбивате, за да има сладък привкус. Можете да добавите и малко захар на сладкарската, но съвсем малко – целта е да я разбиете по-лесно.

  Технологията е следната - изсипвате течната сметана в достатъчно дълбока купа (така че да не изцапа цялата ви кухня), добавяте захар, ако решите, че е нужно. Включвате миксера да средна степен и започвате да разбивате. Сметаната е готова, когато, след като отдръпнете миксера, консистенцията в купата не се разлива, а остава по-твърда и напомня пухкав сняг.

  Битата сметана се съхранява в хладилник няколко дена, но не прекалявайте, защото е малотраен продукт, особено ако е с животински произход. Подходяща е за много видове сладкиши и торти, както и прекрасна добавка към капучино или кафе. Ако поръсите с малко канела върху сметаната, напитките ще станат още по-ароматни.

Реклама

image0 (9K)

Facebook коментари

Още Продукти