Реклама 2
Начало > Продукти > балсамов оцет

Полезни факти


  Балсамовия оцет или балсамико както е често наричан е напълно натурален продукт без консерванти и има благоприятно въздействие върху здравето.

  Произвежда се от гроздова меласа, която престоява в бъчви за около 15-20 години и за ферментацията й се използва винен оцет. Колкото по-отлежал е балсамовия оцет, толкова по-ароматен става. За овкусяването му се добавят разнообразни билки: босилек, мента, розмарин, кимион, естрагон, целина и други.

  Балсамовият оцет е широко разпространен в готварството по цял свят. Богатият, леко сладък вкус на балсамовия оцет се вписва чудесно в дресинги за салати, в гурме сосове, изкарва сладостта на пресните плодове, като малини, ягоди и праскови. Идеално допълнение е към зехтина и е изключително подходящ както за овкусяване на салата, така и за консервиране на зеленчуци или приготвянето на сосове за меса и риба. Може да замени другите видове оцет в голяма част от рецептите.

  Вкусът на балсамовия оцет е особено приятен за децата и ги подтиква да консумират зеленчуци и да търсят салатите, които го съдържат.

  Използването на балсамов оцет може да намали количеството на консумираната сол.

  Има богато съдържание на полифеноли, антиоксиданти, биофлавоноиоди, натрий и калий. Не съдържа холестерол и мазнини.

  Хранителни стойности на 100 грама балсамов оцет: 88 калории, 17 г въглехидарати, 0,49 г белтъчини, 14 г захари, 0,13 г манган, 27 мг калций, 19 мг фосфор, 0.08 мг цинк, 0.72 мг желязо, 23 мг натрий, 112 мг калий.

  Ползи за здравето

  Има много високо съдържание на фенолови съединения и биофлавоноиди, които намаляват опасността от сърдечносъдови заболявания, подобряват психическото разположение и противодействат на чувството за тревожност. Имат още антиканцерогенно действие, намаляват риска от инсулт, поява на болестта на Алцхаймер, появата на диабет. Грижат се за естетичния вид на кожата. Имат антиалергично действие, антисептично и антимикробно действие.

  Има антиоксидантно действие благодарение на коринтската стафида от която се произвежда.

  Тъй като не съдържа мазнини и е беден на калории, балсамовия оцет е подходящ при диети за отслабване. Полифенолите на балсамовия оцет, подпомагат загубата на тегло посредством двоен механизъм, който подобрява инсулиновата чувствителност възпрепятствайки същевременно липогенезата. 

Реклама

image0 (9K)

Facebook коментари

Още Продукти