Реклама 2
Начало > Продукти > бакпулвер

Полезни факти


  Бакпулверът е бял прах, който увеличава обема на тестото чрез отделяне на въглероден вдуокис при реакция между киселина и основа. В кулинарията се използва като набухвател за тесто при печене на сладкиши като кекс, мъфин или бисквити.

  Състава на бакпулвера включва 63% сода бикарбонат, 25% калиев тартарат или лимонтузу, 12% бионишесте.

  Кремотартар, наричан още и "чист винен камък" играе ролята на окислител, който в домашни условия може да бъде заменен с лимонтузу или винена киселина. Получава се чрез обработка на сокове от различни плодове, където той естествено се съдържа.

  Основата в бакпулвера е сода бикарбонат (натриев бикарбонат), която е неагресивен набухвател.

  Нишестето играе ролята на сепаратор, който предпазва тестото от преждевременно набухване, като забавя смесването на киселината с основата.

  В бакпулвера, който се продава в магазинната мрежа се добавят набухватели, натриев бикарбонат, натриев пирофосфат, царевично нишесте

  Количеството бакпулвер, което се използва по принцип е 1 чаена лъжичка бакпулвер на 1 чаена чаша брашно. Една опаковка бакпулвер от 10 g (1 пакетче) е достатъчна за приготвянето на 500 г брашно.

  Бакпулверът им амалък срок на годност и след отваряне трябва да се съхранява на сухо и хладно място.

  Домашен бакпулвер се приготвя от 1 ч.л. сода за хляб, 1/4 ч.л. лимонтозу и малка щипка нишесте.

  Макар и нищожно, количеството нишесте в бакпулвера, прави цялото пакетче бял прах източник на фосфати, глутен и лактоза. Хората с проблем с глутена и лактозата трябва да използват безглутенов бакпулвер или био бакпулвер, който не съдържа фосфат и глутен. В безглутеновия бакпулвер се съдържат: царевично нишесте, винен камък, натриев хидрогенкарбонат (натрон).

Реклама

image0 (9K)

Facebook коментари

Още Продукти